Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Οι 10 αρχές του Gandhi


1. «Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν είχες ποτέ φανταστεί.


2. «Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου»

Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι, είναι πάντα δική σου επιλογή. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν στα πάντα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, να αντιδράς υπερβολικά ή αρνητικά. Τουλάχιστον όχι κάθε φορά και όχι άμεσα. Μερικές φορές, αντιδρούμε αντανακλαστικά και όχι συνειδητά.


3. «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»

«Το 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού' μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος»

Το να καταπολεμάς το κακό με κακό δε πρόκειται να σε βοηθήσει. Μπορείς πάντα να επιλέγεις τον τρόπο αντίδρασής σου στις καταστάσεις. Όταν ενσωματώσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης στη ζωή σου, τότε θα μπορείς να αντιδράς με ένα τρόπο που θα είναι πιο χρήσιμος για εσένα και για τους άλλους. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το να συγχωρείς και να ξεχνάς το παρελθόν, θα προσφέρεις σε εσένα και τους γύρω σου μία μεγάλη υπηρεσία; Το να σπαταλάς το χρόνο σου σε αρνητικές εμπειρίες, από τη στιγμή που έχεις πάρει όλα τα μαθήματα από αυτές, δεν θα σου προσφέρει τίποτα. Το πιο πιθανό θα είναι να προκαλέσεις στο εαυτό σου περισσότερο πόνο και να τον παραλύσεις καθιστώντας τον ανίκανο να αναλάβει δράση όταν θα πρέπει.


4. «Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής»

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση που συχνά σε σταματά από την ανάληψη δράσης, είναι να μείνεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να είσαι δεκτικός. Γιατί; Επειδή, όταν ζεις στο παρόν, δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ελέγξεις.


5. «Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν»


Όταν θεοποιείς ανθρώπους -ακόμη κι αν έχουν καταφέρει εκπληκτικά πράγματα- κινδυνεύεις να αποστασιοποιηθείς από αυτούς. Συχνά αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να πετύχεις παρόμοια κατορθώματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κι αυτοί είναι ανθρώπινα πλάσματα όπως εσύ, άσχετα με το τι έχουν καταφέρει.


6. «Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες»

Να είσαι ανθεκτικός στα σαμποτάζ που σου στήνει ο ίδιος σου ο εαυτός. Μόνο τότε, η εσωτερική σου αντίσταση θα ασθενήσει και θα σε επισκέπτεται όλο και λιγότερο. Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος που ο Γκάντι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με την μέθοδό της μη βίας, ήταν ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του δεν παραιτήθηκαν ποτέ.


7. «Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων»

Όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Αν στοχεύεις στη βελτίωση τότε είναι χρήσιμο να επικεντρώνεσαι στις καλές πλευρές των ανθρώπων. Όταν εστιάζεις στα θετικά στοιχεία των άλλων, έχεις ακόμα ένα κίνητρο για να τους βοηθήσεις. Με το να βοηθάς τους άλλους δεν κάνεις μόνο την δική τους ζωή καλύτερη. Με τον καιρό παίρνεις πίσω ότι έδωσες, ενώ οι άνθρωποι που βοήθησες τείνουν περισσότερο να βοηθήσουν άλλα άτομα. Έτσι, όλοι μαζί, δημιουργείτε μια θετική αλλαγή που δυναμώνει.


8. «Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους»


9. «Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά».

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια και να επικοινωνείς με αυθεντικό τρόπο. Στους ανθρώπους αρέσει αυτό και ο νους γαληνεύει όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Όταν είσαι αληθινός δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα γιατί η γλώσσα του σώματός σου και ο τόνος της φωνής σου -τα οποία κάποιοι λένε ότι είναι το 90% της επικοινωνίας- είναι συντονισμένα με τις σκέψεις σου.


10. «Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο»

Υπάρχουν φορές που είσαι ασυνεπής ή που δίνεις την εντύπωση πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να διατηρείς παλιές απόψεις που ξέρεις ότι είναι λανθασμένες από φόβο μην σε κρίνουν οι άλλοι. Μην το κάνεις. Επέλεξε να αναπτύξεις την σκέψη σου και να εξελιχθείς.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τι είναι το Reiki

Το reiki (ρέικι) είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική αυτοβοήθειας, για ολοκληρωτική χαλάρωση και απελευθέρωση του άγχους, αρκεί να τοποθετήσουμε τα χέρια μας πάνω στο σώμα μας ή σε όποιον μας το ζητήσει.

Το reiki (ρέικι) είναι μια μέθοδος εύκολη στο να κατακτηθεί και να γίνει κατανοητή και μπορεί να διδαχθεί στον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή κοινωνικής θέσης ακόμα και ηλικίας. Είναι μια ολοκληρωμένη ολιστική τεχνική που βοηθάει όχι μόνο την εξωτερική καθημερινή πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική πνευματική μας ανάπτυξη.

Αναλύοντας την Ιαπωνική λέξη ρέικι, η οποία αποτελείται από δύο ιδεογράμματα, το ρέι σημαίνει υπέρτατη κοσμική συνειδητότητα χωρίς αρχή, μέση και τέλος και το κι έχει την ίδια σημασία με το τσι στα κινέζικα, πράνα στα ινδουιστικά, βιοπλασματική ενέργεια όπως ονομάστηκε από Ρώσους ερευνητές, φώς όπως το ανέφερε ο Χριστός ή εκτόπλασμα, ανάσα, βιοενέργεια και ζωτική δύναμη όπως ονομάστηκε στη Δύση.
Το κι, αυτή λοιπόν η ζωτική ενέργεια είναι απαραίτητη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Εξασφαλίζει υγεία και σωστή λειτουργία σε καθημερινή βάση. Για να διατηρήσει κάποιος οργανισμός την ισορροπία του και την καλή του κατάσταση πρέπει να επαναφορτίζετε με την ζωτική ενέργεια κι, που ξοδεύεται σε καθημερινές δραστηριότητες. Οι άσχημες σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα είναι μορφές ενέργειας και μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να μπλοκάρουν την ζωτική αυτή ενέργεια. Η ψυχική και σωματική ενέργεια ενός ανθρώπινου οργανισμού εξασφαλίζεται με την ελεύθερη κυκλοφορία αυτής της ενέργειας σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά και σε όλα τα ενεργειακά κέντρα. Ρέικι λοιπόν σημαίνει Πνευματική Ζωτική Συμπαντική Ενέργεια, με δική της ιδιαίτερη «λογική», γνωρίζοντας από μόνη της πού και σε τι βαθμό χρειάζεται σε κάθε σημείο του σώματος.


«Το ρέικι είναι ένα ραδιονικό κύμα σαν το ράδιο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί τοπικά ή όπως τα βραχεία κύματα. Θα μπορούσε να δοθεί με επιτυχία μια θεραπεία από απόσταση. Το ρέικι δεν είναι ηλεκτρισμός, ούτε ράδιο, ούτε ακτίνα χ. Θα μπορούσε να διαπεράσει λεπτές στρώσεις μεταξιού, λινού, πορσελάνης ή μολύβδου, ξύλου ή ατσαλιού, γιατί προέρχεται από το Μεγάλο Πνεύμα, το Άπειρο».
(Από το ημερολόγιο της Χαουάγιο Τακάτα).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...