Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ιστορία του Reiki - Μικάο Ουσούι (1865-1926)



Ο Μικάο Ουσούι γεwήθηκε στις 15 Αυγούστου 1865, στο χωριό Γιάγκο της επαρχίας Γιαμαγκάτα στην Νότια Ιαπωνία. 

Εικάζεται ότι προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια, αφού μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. 

Ο Μικάο Ουσούι σπούδασε, εργάστηκε ως γραμματέας του πολιτικού Σιμπέι Γκότο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός και αργότερα δήμαρχος του Τόκυο.


Ο Μικάο Ουσούι διατηρούσε μία οικογενειακή επιχείρηση. Παντρεύτηκε την Σαντάκο Σουζούκι και έκαναν ένα γιο και μία κόρη. 


Πέθανε στις 9 Μαρτίου 1926 από εγκεφαλικό.

Ο τάφος του βρίσκεται στο ναό Σαϊχότζι, στα προάστια του Τόκυο. Εκεί είναι θαμμένοι η γυναίκα του και ο γιος του.
Στον τάφο υπάρχει μια επιγραφή σε μια πέτρινη στήλη τριών μέτρων όπου αναφέρονται στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Δασκάλου Ουσούι.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1994. 
Μέχρι τότε υπήρχαν πολλές ασάφειες σχετικά με τη ζωή του Δασκάλου Ουσούι.




Απ' όσα είναι γνωστά, ο Μικάο Ουσούι ήταν ένας χαρισματικός μαθητής και σαν ενήλικος συνέχισε την μελέτη του πάνω στην φιλοσοφία και τις διάφορες θρησκείες ταξιδεύοντας σε χώρες της Δύσης και στην Κίνα.

Έχει εξακριβωθεί ότι δεν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπως είχε λεχθεί κατά το παρελθόν, ούτε υπήρξε κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Ντοσίτσα του Κυότο.

Η πιθανότητα να ήταν χριστιανός είναι πάρα πολύ μικρή, αφού οι επίσημες θρησκείες στην Ιαπωνία είναι ο βουδισμός και ο σιντοϊσμός.
Είναι όμως πολύ πιθανό ότι ο Δάσκαλος Ουσούι είχε μελετήσει τον χριστιανισμό, κατά την περίοδο των πνευματικών του αναζητήσεων.
Άλλωστε το ότι ο τάφος του βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό βουδιστικό ναό, φανερώνει ότι αυτή ήταν η θρησκεία του.

Στην Ιαπωνία τον αποκαλούσαν Ουσούι Σενσέι, όπου Σενσέι σημαίνει Διδάσκαλος και είναι ο μεγαλύτερος τίτλος σεβασμού.

Στον δυτικό κόσμο είναι γνωστός ως Δόκτωρ Ουσούι που μπορεί να είναι αποδεκτός τίτλος με την ουσιαστική έwοια του όρου.
Δόκτωρ αρχικά, σήμαινε δάσκαλος, άνθρωπος με πολλές γνώσεις, ύστερα ταυτίστηκε με την έννοια του γιατρού και αργότερα με αυτόν που έχει διδακτορικό δίπλωμα.
Αυτό ίσως εξηγεί κάποια από την παρανόηση σχετικά με την ιδιότητα του Δασκάλου Ουσούι.

Ο Δάσκαλος Ουσούι λέγεται πως ήταν ένας ζεστός, απλός και ταπεινός άνθρωπος.
Ενώ είχε πολλές γνώσεις και πολλά χαρίσματα, δεν έκανε επίδειξη, ήταν πάντα χαμογελαστός και προσεκτικός άνθρωπος και αντιμετώπιζε με θάρρος τις αντιξοότητες στη ζωή. Μελέτησε πολύ, εργάστηκε σκληρά και ενώ κάποια στιγμή στάθηκε άτυχος, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και συνέχισε να εκπαιδεύει τον εαυτό του εντατικά.

Μια μέρα ανέβηκε στο όρος Κουράμα που βρίσκεται κοντά στο Κυότο και όπου είναι χτισμένος ένας βουδιστικός ναός, πήγε σε ένα σημείο στο δάσος έξω από το ναό, πιθανά κοντά σε ένα καταρράκτη, κάθισε για να διαλογιστεί και να νηστέψει. Αυτό κράτησε για 21 ημέρες, όταν την τελευταία μέρα ξαφνικά ένιωσε την ενέργεια του Ρέικι που τον ώθησε να δημιουργήσει τη μέθοδο Ρέικι.




Γύρισε από το βουνό και εφάρμοσε το Ρέικι στον εαυτό του, μετά στην οικογένεια του και αφού είδε ότι ήταν αποτελεσματικό, αποφάσισε να το εφαρμόσει και σε άλλους. 
Έτσι το 1921 άνοιξε μία κλινική στο Τόκυο όπου θεράπευσε πάρα πολλούς ανθρώπους και άρχισε να διδάσκει την μέθοδο. 

Το 1923 ένας καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το Τόκυο και χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν.
Ο Δάσκαλος Ουσούι χρησιμοποίησε τις θεραπευτικές του ικανότητες για να βοηθήσει τους επιζήσαντες.
Πλήθος ανθρώπων εισέρρεε στην κλινική του, που σε λίγο άρχισε να μην τους χωρά και έτσι άνοιξε νέα κλινική έξω από το Τόκυο.


Πολύ γρήγορα η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Ιαπωνία και άρχισαν να τον καλούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Το 1926 και ενώ βρισκόταν στο Φουκογιάμα, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.


Ο Δάσκαλος Μικάο Ουσούι είχε διδάξει τη μέθοδο Ρέικι σε πάνω από 2000 άτομα. Ίδρυσε το Ουσούι Ρέικι Ρυόχο Γκαγκάι (Σύνδεσμος Μεθόδου Ρέικι Ουσούι) το 1922, στον οποίο ήταν ο πρώτος πρόεδρος.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...